Viles Florides entrega els seus premis anuals a Vila-seca

Vila-seca acull aquest divendres el lliurament de les Flors d'Honor 2018, acte que serveix per reconèixer la feina dels 130 municipis que han format part del projecte Viles Florides en aquesta setena edició. La Confederació d'Horticultural Ornamental de Catalunya (CHOC) promou aquesta iniciativa que treballa per la transformació dels espais públics a través de l'enjardinament i la millora dels espais verds.

La ciutat de Vila-seca acull aquest divendres l'acte de lliurament dels reconeixements anuals de Viles Florides, les Flors d'Honor 2018. L'acte tindrà lloc a partir de les 17 hores al Castell de Vila-seca.

L'acte estarà presidit per la consellera d'Agricultura, Ramaderia Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, i comptarà amb la presència de l'alcaldessa en funcions del municipi, Manuela Moya, i el president de la CHOC, entitat impulsora de Viles Florides, Sito Vilarrubla. A més, aplegarà les màximes autoritats dels 130 municipis participants en aquesta setena edició de Viles Florides.

El programa s'inicia al matí amb la conferència "El poder de les plantes", a càrrec de Carlos Magdalena i la visita amb trenet pels espais verds de Vila-seca. A la tarda, poc abans de l'inici de la gala que serà conduïda per l'actor Fermí Fernández, hi haurà actuacions musicals i es podrà visitar l'exposició de bonsais al Castell i l'exposició "Vila-seca, la realitat d'un somni", al mateix jardí del Castell de Vila-seca.

 

Viles Florides, el moviment

Viles Florides vol reconèixer la riquesa natural i paisatgística del país mitjançant el reconeixement públic de tots aquells projectes d'enjardinament, ornamentació floral i cultura del verd urbà que, tant en l'àmbit públic com privat, esdevinguin un exemple a seguir. El projecte posa en valor la protecció dels espais verds, la millora de la qualitat de vida, la conscienciació social vers polítiques sostenibles o el desenvolupament d'economies locals a  través de l'atractiu del parcs i jardins. Les Viles Florides són aquells pobles i ciutats que destaquen per l'actuació real, conscient i de llarga durada en matèria d'enjardinament i millora de la qualitat de vida dels seus habitants.

 

Les Flors d'Honor, els distintius

De forma anual s'entreguen les Flors d'Honor, el distintiu que certifica aquests municipis com a viles florides. Les Flors d'Honor –n'hi ha d'una a cinc– s'entreguen segons el criteri d'un jurat especialitzat de la CHOC. En l'edició de 2017 els municipis d'Almacelles (Segrià), Bagergue (Val d'Aran), Cardedeu (Vallès Oriental), Figueres (Alt Empordà), Lloret de Mar (Selva), Malgrat de Mar (Maresme), Mollet del Vallès (Vallès Oriental), Olot (Garrotxa), Sant Cugat (Vallès Occidental), Sant Hilari Sacalm (Selva) i Vila-seca (Tarragonès) varen obtenir quatre Flors d'Honor, la major distinció fins ara.

Els aspectes que es valoren de cada municipi són el patrimoni vegetal i paisatgístic: la relació entre l'espai verd i el nombre d'habitants, la relació entre els recursos destinats al manteniment i la superfície verda i enjardinada, la diversitat floral, la funcionalitat dels espais verds, la integració paisatgística, la singularitat dels espais, l'estat de manteniment, l'existència d'un inventari de patrimoni vegetal, la qualitat dels subministraments vegetals, la selecció d'espècies o l'estètica. També es té en compte el respecte pel medi ambient i la sostenibilitat a través de variables com la gestió de l'aigua, els programes de control de plagues i malalties, la neteja i gestió de residus, o la qualitat de mobiliari urbà.