ACCIÓ SOCIAL
Joventut

Horari d'atenció
De dilluns a divendres
De 16.00 h a 20.00 h
Telèfon
Adreça

El servei de joventut es troba ubicat a l’Àrea de Drets socials i Participació ciutadana i consisteix en una unitat que implementa el Pla Local de Joventut 2022-2025 vigent en el municipi.
El Pla Local treballa al territori els següents àmbits adreçats a la franja d’edat de 12 a 29 anys i fins a 35 per a polítiques d’habitatge:
- Informació i acollida
- Formació i treball
- Contextos d’oci i cultura
- Salut i emocions
- Participació i vincles
Les Polítiques de Joventut s’emmarquen en 3 reptes principals:
- Facilitar la realització del projecte de vida de les persones joves atenent a la diversitat de formes i models de vida. És cabdal incidir sobre la trajectòria vital de les persones joves com a oportunitat per a la mobilitat social i evitar la reproducció de desigualtats, a través de la construcció d’oportunitats per a la igualtat.
- Apoderar la persona jove com a agent de canvi social, impulsant el seu paper actiu com a ciutadana en el conjunt de la societat, oferint espais per a la seva participació en la presa de decisions, així com oportunitats per donar rellevància a la seva visió del món. Cal afavorir el protagonisme, la participació i la implicació de la gent jove en la generació i el desenvolupament de propostes i dinàmiques per al desenvolupament i progrés de la societat.
- Apoderar la política municipal en clau de joventut. L’Ajuntament compta amb una llarga trajectòria en el desenvolupament de polítiques i accions en matèria de joventut, tant des d’una regidoria específica com en les actuacions amb mirada cap als joves des d’altres àrees de l’administració. A la vegada, el municipi compta amb teixit associatiu divers dedicat amb i pel jovent.
Com ja es recull al Pla Local de Joventut DE Vila-seca 2022-2025, les diferents actuacions de les Polítiques de Joventut s’engloben en els següents programes de treball:
- Informació i Acollida - garantir l’accés a les persones joves a les informacions de tots els aspectes que afecten el seu projecte de vida, i que garanteixen i afavoreixen les condicions d’igualtat en els processos de transició.
- Formació i treball - actuacions d’acompanyament de les persones joves en la transició entre la seva etapa formativa i la incorporació al món laboral i professional.
- Contextos d’oci i culturals - d’una banda, la programació de serveis, accions i experiències lúdiques i de gaudi, espais de relació amb altres joves, oportunitats per viure situacions de lleure que fomentin experiències de promoció i de l’altra, la potenciació de la cultura com element fonamental per a la construcció de la personalitat, l’accés a la pràctica artística, la promoció del llenguatge musical, la cultura com a hàbit saludable i com a mitjà de relació.
- Salut i emocions - d’una banda, accions d’atenció i acompanyament a diverses situacions en què visquin les persones joves ficant especial atenció a criteris d’interseccionalitat i situacions de vulnerabilitat o desigualtat i de l’altra, accions preventives de caire comunitari i intervenció grupal que afavoreixin valors de respecte, educació per a la salut, intel·ligència emocional, competències relacionals i relacions lliures de violències.
- Participació i vincles - apoderar les persones joves impulsant el seu paper actiu com a ciutadans i ciutadanes. Transversalment, la proposta que la participació sigui una manera de treballar en totes i cadascuna de les accions que es duguin a terme en tots els programes promovent que, en l’exercici de la pràctica, es converteixi en un hàbit. Una segona estratègia també, és la implementació de projectes on la finalitat és la participació de les persones joves en la construcció d’accions comunitàries on es potenciïn els vincles de relació entre elles i valors de compromís i coresponsabilitat amb l’entorn.