Notícies Cultura

Presentada la Fira de Música Emergent i Familiar de Vila-seca 2025

24 Març 2025

Sota el lema ‘Tens el futur a tocar’ la FiM Vila-seca se celebrarà del 8 a l’11 de maig de 2025

 

La FiM, Fira de Música Emergent i Familiar de Vila-seca, ha estat presentada avui en roda de premsa al Castell de Vila-seca, a càrrec de l’alcalde de Vila-seca, Pere Segura; la regidora de Cultura, Manuela Moya, i el director artístic de la FiM Vila-seca, Martí Marfà. La FiM, que enguany complirà 21 edicions, se celebrarà del 8 a l’11 de maig, posicionant-se com a cita professional referent del sector musical a Catalunya. Per aquesta edició, la FiM ha programat un total de 47 propostes musicals que faran fins a 70 actuacions als 8 escenaris de Vila-seca.

 

Sota el lema “Tens el futur a tocar”, Vila-seca esdevindrà novament l'epicentre musical d'un país que bull de creativitat i que té set de propostes artístiques de qualitat. La programació de la FiM d'enguany presenta una programació arriscada, diversa i equilibrada, que recull les diferents tendències estilístiques actuals, advoca per la feminització de l'escena, dona espai a escenes i identitats minoritzades, i és altaveu del treball de detecció i acompanyament a la creació emergent que fan les Antenes de Talent de la FiM. Alhora, la FiM acollirà un extens programa dissenyat per impulsar la professionalització del sector musical.

 

La FiM Vila-seca 2025 continua posant de manifest el seu compromís amb la feminització dels escenaris i la seva aposta per les propostes en primícia. D’aquesta manera, dels més de 170 artistes que trepitjaran els escenaris, un 65% seran propostes liderades o formades per dones i 5 propostes de persones d’identitats no normatives. Aquesta edició destaca per la innovació: més d’un 80% dels espectacles són estrenes o novetats. La FiM referma el seu compromís amb la llengua catalana, amb un 83% de les propostes amb text interpretades en català, consolidant-se com un espai de promoció i visibilització per a la creació musical en la nostra llengua.

 

També es manté l’arrelament al territori, donant veu a 7 propostes de Km0 a la programació oficial i impulsant la Programació OFF, comissariada pel Conservatori de Vila-seca i la Casa de la Música de Reus, amb la participació de músics i grups del territori de diferents estils i formats. Amb aquestes aliances es vol impulsar el talent local. Alhora la FiM és una fira de país, posicionada com a referent cultural que contribueix a la projecció del Camp de Tarragona i la Catalunya Sud com a focus creatius i eixos de centralitat cultural.

 

L’accés als concerts de la FiM és lliure i gratuït,  reafirmant la voluntat de fer accessible la música emergent i familiar a tots els públics. Només requereixen reserva prèvia els espectacles amb aforament reduït: els adreçats a la primera infància i aquells que tenen lloc al Magatzem Cal Parera. Les reserves es podran fer 24 hores abans de cada espectacle a través del web www.fim.cat

 

Abril, Àlex Pérez, Alosa, Andrea Grau, Anna Gisbert, Bigwé, Carlos Coronado & Montserrat Martos, DJ Nàtura, Electro ma non troppo, Estela Julia, Fades, gavina.mp3, Gigi Ros, jovedry, JULS, KIW, LA CARA.B, Laaza, LECOCQ, Marina y su Melao, Marta Knight, MERCÈ, Minibús Intergalàctic, Neus Plana Turu, Poncelam, Terrae, Thelee i Ypnosi conformen la programació de música emergent de l’edició 2025.

 

Les propostes per a tots els públics de Always drinking marching band, Àngel Daban, Batista / Tastumi & Masako, Bricandeira, Cia CapGira, Cia La Cresta, Cor de Teatre, CreaMoviment, Delirium Quartet, Ebri Knight, Grow Up Singing, Koko-Jean & The Tonics, Lali BeGood, Momi Maiga, Ramonets, Tocats de La-la, Ual·la, Versembrant i Windu completen la programació de la FiM, que suma fins a 47 bandes i companyies.

 

La FiM Vila-seca comptarà amb un total de 8 espais de programació: el Castell de Vila-seca, el Celler de Vila-seca, el Parc de la Formiga, els Jardins del Castell de Vila-seca, l’Auditori Josep Carreras, l’Auditori Alcalde Josep Malapeira, el magatzem i trencadora d’avellanes “Cal Parera” i  la Plaça de Voltes.

Més informació

La programació artística

“Enguany hem fet un esforç per augmentar el nombre i la diversitat de les propostes, ja que la producció és inabastable i volíem reflectir-ho. Com sempre, la selecció ha estat complicada, però ha donat com a resultat un programa treballat al detall, equilibrat i estimulant. Hem inclòs diverses propostes per a públic jove, que és un col·lectiu que volem cuidar i vincular a la FiM. A la secció familiar seguim apostant per les noves companyies, pels grups consolidats que s’estrenen amb públic menut i per les propostes experimentals”, destaca Martí Marfà, director artístic de la FiM.

 

La secció emergent ofereix una programació valenta, variada i harmònica, que reflecteix la riquesa de les tendències musicals i estilístiques actuals.

 

Així trobem les propostes d’Estela Julia i KIW, que juguen amb les fronteres entre el jazz i altres estils com el pop o l’electrònica, Poncelam que fa una clara aposta per la música urbana havent viralitzat temes com “Rosas de papel”, jovedry que parteix també de les sonoritats urbanes per explorar l’indie, el pop i l’electrònica, mentre que Bigwé ens sorprèn amb una barreja de ritmes que abracen des del RnB fins a l’afro-beat, el zouk o el reggeaton. Si penseu que la música clàssica és seriosa i avorrida heu de viure la proposta d’Electro ma non troppo, un duet que barreja música del barroc amb electrònica, aconseguint fer ballar al públic a ritme de Bach. El flamenc troba representació amb Carlos Coronado & Montserrat Martros, que combina la sonoritat de la guitarra amb el violí i Neus Plana Turu, que transita entre el flamenc i el jazz amb flauta travessera.

 

Per altra banda, enguany hi ha una bona representació  propostes de l’àmbit del pop electrònic: Gigi Ros, guanyadora de la final del concurs Hospisona 2025, juga amb un discurs contemporani i magnètic fusionant elements electrònic i experimentals; Fades, el trio mallorquino-català que aborda el pop electrònic en clau queer i amb una aposta explícita per la llengua; sense oblidar la part més intimista i experimental que ens presenta MERCÈ, artista Cases de la Música 2024. També són propostes pop les d’Abril, vinguda des de Benissa (Marina Alta, País Valencià) gràcies a la col·laboració amb la Fira Trovam, amb una posada en escena imponent; Andrea Grau, representant tarragonina d’aquesta escena del nou pop català; o JULS, des de Girona, que es mou a cavall entre l’indie-pop i la música urbana; totes tres cridades a fer-se un lloc destacat en l’escena.

 

Els sons mediterranis també són presents a aquesta 21a edició de la FiM amb propostes com Laaza, finalista al concurs PortAutors/es 2023, qui recorrerà un camí que explora el pop i la música d’arrel a través de les seves pròpies vivències.  En la línia tradicional, comptarem amb Alosa i Terrae, dues propostes que busquen renovar la música d’arrel i acostar-la a nous públics, i que són fruit de la col·laboració de la FiM amb Fira Mediterrània i el Programa d’Impuls de la Música d’Arrel.

 

Des de Barcelona i amb arrels a Puerto Rico, Marina y su Melao ens convida a submergir-nos en els ritmes vibrants de la bomba. Àlex Pérez  explora un pop fresc, hereu de sonoritats més world. gavina.mp3, guanyadors del concurs Sona9 2024, representen la nova onada del pop més poètic. LECOCQ ens proposa un viatge cap a l’indie i la cançó, mentre que Marta Knight, proposta en col·laboració amb el Govern d’Andorra, ho fa cap a l’indie folk. Per la seva part propostes com Minibús Intergalàctic o Ypnosi ens aporten emocions rockeres vinculades a la psicodèlia i reivindiquen les sonoritats elèctriques. Amb Thelee ens transportarem als ‘90s amb el so electrònic Big Beat. En el planter de DJ’s trobem a DJ Nàtura, LA CARA.B i Anna Gisbert, que seran les encarregades de tancar les nits de la FiM, sempre en femení.

 

Són propostes amb segell KM0 Andrea Grau, Minibús Intergalàctic, Neus Plana Turu, i Terrae.

 

A la secció de música familiar i per a tots els públics s’ha treballat amb propostes adreçades a diferents franges d’edat. Alguns dels espectacles que s’estrenen a la FiM Vila-seca són 1, 2, 3…QUA! de Ramonets, Caçamelodies al Rescat! de la Cia CapGira, Bon Vent! Les cançons d'en Xesco Boix, d’Ebri Knight, Sons a l'aire de Cor de Teatre o The Grow Up Singing Band - Full Show de Grow Up Singing, que comptarà amb la col·laboració de Dàmaris Gelabert.

 

Pel que fa als nous espectacles, Versembrant ens proposa una fusió entre la música urbana i la poesia catalana a l’espectacle De la poesia catalana a la música urbana, que està adreçat a escolars d’entre 10 i 18 anys. L’explosió de ritmes i moviments a través del ball per a tota la família arribarà amb Lali Dance Factory, l’espectacle que ens proposa Lali BeGood adreçat a infants d’entre 6 i 12 anys i que tracta temes d’actualitat com l’autoestima, l’ús de les pantalles i les xarxes socials, el consumisme, l’ecologia i la importància de viure el present. Per altra banda, amb la Cia LaCresta descobrirem la instal·lació fruit de la seva experimentació amb les possibilitats del so com a expressió artística amb el seu Chaos Machine. L’experimentació la portarà Ual·la! amb l’espectacle Nozing, un duet que combina la veu i la percussió amb l’ús d’objectes quotidians, que acompanya l’espectacle amb una posada en escena carregada d’ironia. Amb Windu ens transportarem a l’univers de la música clàssica, concretament amb el repertori barroc, a través d’un quartet de flautes de bec de la flauta. Una de les formacions catalanes punteres en la percussió, Bricandeira, farà parada a Vila-seca amb la seva posada en escena impactant i frenètica amb els seus dos darrers espectacles en format carrer Merograde i Glowdrums, propostes que brillen per la música, la llum i les matemàtiques.

 

La FiM també és un espai on viure propostes úniques. En aquest sentit, el senegalès Momi Maiga, guanyador del premi Enderrock al millor disc en llengua no catalana per Kairo, ens convidarà a conèixer de ben a prop en un espai d’aforament reduït i íntim la kora, el seu instrument ancestral que el músic toca des dels sis anys. Per altra banda, Batista / Tastumi & Masako farà del públic l’autèntic protagonista de l’espectacle Dellumidesó, un taller interactiu amb visuals manipulatives i música electrònica on les imatges i els sons cobren vida a través de l’experimentació.

 

En l’àmbit de la producció pròpia, enguany podrem fer un tastet a l’espectacle que està work in progress de Tocats de La-la, una proposta produïda des de la FiM Vila-seca iniciada aquest 2025, que s’estrenarà en primícia a la FiM 2026 i que ha comptat amb l’acompanyament artístic i l’assessorament escènic de Sound de Secà. La primera infància podrà gaudir de l’espectacle Clàssica per a nadons, una proposta de Delirium Quartet coproduït entre la FiM Vila-seca i la Fundació Conservatori Liceu. Es durà a terme al Magatzem de Cal Perera, un espai cuidat, acollidor i de petit format. També a proposta de la FiM, comptarem amb la imponent Koko-Jean & The Tonics, que acostarà el seu rythm & blues i el soul més autèntic al públic escolar i familiar per primera vegada.

 

Crea Moviment recupera el seu PAISATGES. Estudi #1, que combina dansa i música en directe per a la primera infància. Mentre que la mítica Always drinking marching band presenta el seu darrer espectacle de sala, Satisfacshow, una peça còmica dirigida per Jordi Purtí amb un repertori de banda impecable.

 

Completant la secció familiar trobarem la proposta d’Àngel Daban, pioner de l’animació infantil a Catalunya, ja retirat dels escenaris. Enguany la FiM retrà homenatge a aquest veterà i referent de la música familiar, qui ens oferirà en exclusiva una breu actuació única que remorarà la seva indiscutible trajectòria als escenaris.

 

Són propostes amb segell KM0 Versembrant, Tocats de La-la i Windu.

 

Programa professional

Com a esdeveniment professional, la FiM vol contribuir a dinamitzar el mercat de la música en directe i a millorar les oportunitats artístiques i comercials de grups i companyies. Les activitats professionals tindran lloc del dijous 8 al dissabte 10 de maig. El programa professional de la FiM Vila-seca 2025 ofereix una selecció acurada de showcases i espectacles musicals, amb un nombre destacat d’estrenes i novetats. A més, compta amb reunions ràpides, pitchings, mentories exprés, espais de networking i totes les facilitats de l’Àrea PRO del Castell de Vila-seca. Els professionals ja poden acreditar-se a través del web fim.cat.

 

Dijous 8 de maig el programa PRO oferirà una jornada sobre programar diversitats, per a programadors i programadores, coorganitzada amb la Direcció General de Promoció Cultural i Biblioteques de la Generalitat de Catalunya, així com una trobada d'artistes i companyies de música familiar i una taula rodona d'homenatge a Àngel Daban, coorganitzada amb la TTP. Associació Professional de Teatre per a Tots els Públics de Catalunya. Les persones professionals acreditades també podran assistir a la presentació d’informes sobre condicions laborals i contractuals del Pla d’Impuls de la Música de la Generalitat de Catalunya, organitzat per l'Associació de Musics de Jazz i Música Moderna de Catalunya.

 

Divendres 9 serà el torn de la Jornada Catalan Arts!, per a professionals emergents, en col·laboració amb l’Institut Català de les Empreses Culturals. Finalment, la Jornada Soc Autor per a artistes emergents, impulsada juntament amb Fundació SGAE serà l’encarregada de tancar la programació PRO el dissabte 10.

 

En aquesta edició, l’Àrea PRO estrena novetats pensades per potenciar les connexions i generar noves oportunitats de negoci entre artistes, programadors, mànagers i altres agents del sector musical. Una de les principals novetats és la nova distribució de l'espai exterior dedicat als professionals, que inclourà una carpa multifuncional com a epicentre de l’activitat professional. Aquest nou entorn estructurat acollirà pitchings, speed meetings i espais de trobada per afavorir el networking i les col·laboracions.

 

L'equip de la FiM treballa per garantir la millor experiència per a totes les persones professionals acreditades, proporcionant les eines i les condicions idònies perquè puguin descobrir nous talents, establir connexions estratègiques i impulsar projectes innovadors en el marc d’una fira que està al servei del sector i s’hi ha posicionat com a cita de referència.

 

Les Antenes de talent

La FiM Vila-seca compta amb una àmplia xarxa de més de 30 Antenes de Talent, formada per entitats, escoles superiors, concursos de música i altres dispositius que treballen al llarg de l’any per detectar i impulsar la creació emergent. Aquestes antenes actuen com a mentores i connectores, oferint suport i recursos a artistes i bandes novells per facilitar la seva professionalització. A més, tenen un paper clau en la selecció de propostes per a la FiM, garantint que les formacions emergents arribin a la fira amb una proposta sòlida i amb potencial de projecció.

 

Aquesta col·laboració és essencial per a la FiM, ja que li permet estar connectada amb l’efervescència creativa del territori i consolidar-se com a plataforma de descoberta artística. El treball conjunt amb les Antenes de Talent ha enriquit tant la programació artística com la professional, situant la fira dins l’ecosistema del sector musical i reforçant el seu paper com a espai de connexió entre la creació emergent i els circuits de programació.

 

La FiM Vila-seca, fira de música emergent i familiar, està organitzada per l’Ajuntament de Vila-seca  amb el suport de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) i la Diputació de Tarragona.

Image
Image
Image
Image