Les sales del Castell

Golfes i estances del servei

Les golfes eren utilitzades pel personal de servei. L’ala dreta d’aquesta planta estava compartimentada i disposava de diferents cambres. Probablement la distribució era de quatre habitacions corresponents a les quatre finestres que podem veure actualment. L’espai central i l’ala esquerra complien una funció agrícola, és a dir, eren els espais on es guardaven fruits, com ara les avellanes, garrofes, ametlles… Era un lloc idoni per assecar la fruita perquè que era un espai alt i ventilat.

 

Actualment, els diferents espais d’aquesta planta s’utilitzen com a sales per a exposicions temporals.

Image

Les golfes de l’edifici segueixen la tradició constructiva de l’arquitectura domèstica catalana, a partir de la qual es projecten espais diàfans, amplis, alts i ventilats. L’organització arquitectònica de l’espai es disposa en dues zones: l’ala dreta destinada a les estances del servei i l’ala central i esquerra amb espais per realitzar-hi diferents tasques domèstiques i altres tasques relacionades amb la funció agrícola. Hom pot apreciar la lluminositat, l’amplitud i la transparència de l’espai, característiques que facilitaven la ventilació, l’assecat i la conservació dels fruits, com per exemple les avellanes, garrofes, o ametlles, fruites típiques del Camp de Tarragona, assecades i emmagatzemades en aquest gran espai del castell.

 

Tota la planta de golfes estava coberta per un sostre de bigues, de canyís i de llates de fusta. El projecte de rehabilitació del castell que s’ha dut a terme en els darrers anys ha permès de remodelar tota la sotacoberta d’aquesta planta, la qual es trobava molt malmesa i, així, dotar l’edifici de totes les garanties estructurals.

Image
Image
Image
Image