L'Obra Social "la Caixa" i l'Ajuntament de Vila-seca presenten l'exposició "L'Àrtic es trenca"

Per conèixer de prop els valuosos ecosistemes de l'Àrtic i valorar-ne la importància, la mostra es presenta dividida en quatre àmbits: el clima àrtic, la vida en una situació extrema, l'empremta humana i les llums del nord.

Manuela Moya, tinenta d'alcalde de l'Ajuntament de Vila-seca; Agustí Subirats, director de l'Àrea de Negoci de "la Caixa" a la Costa Daurada, i el comissari de la mostra, Toni Pou, presenten avui l'exposició itinerant L'Àrtic es trenca, ubicada al parc del Pinar de Perruquet fins al 25 de juliol. Es tracta d'una  mostra singular que té com a finalitat donar a conèixer l'importantíssim paper dels ecosistemes del pol Nord i conscienciar de la importància de la conservació de la regió polar.

Les altes temperatures dels darrers estius han accelerat el desglaç superficial de l'Àrtic. Les fractures d'icebergs fan del tot evidents els símptomes del procés de transformació d'una de les zones més sensibles de la Terra. Aquests canvis, que desencadenen una acceleració del canvi climàtic, afectaran el clima de tot el planeta.

L'exposició vol fomentar el pensament crític i sensibilitzar sobre un problema mediambiental important: els efectes del canvi climàtic a l'Àrtic i les seves conseqüències per a la resta del planeta.

Una part important de l'exposició està formada per les fotografies d'Andoni Canyella, que ha viatjat per Groenlàndia, Alaska, Canadà, Svalbard, Islàndia, Rússia i Lapònia i ens acosta a la realitat recent de la regió àrtica.

L'Àrtic es trenca presenta també audiovisuals que expliquen què és una aurora boreal o l'efecte albedo, i interactius que, entre d'altres coses, mostren com es desfan els casquets polars i que permeten observar el pèl d'un ós polar, líquens i plantes carnívores.

D'altra banda, un conjunt de peces procedents de Nunavut (Canadà) i del nord d'Alaska ens acosten a la vida i la cultura dels seus habitants. A més, els visitants poden escoltar un conte inuit-yupik i música sami per sentir-se immersos en l'extraordinària regió àrtica.

Un espai exclusiu i innovador creat especialment per a la mostra simula un passeig entre icebergs. Les peces i les imatges que integren l'exposició estan disposades sobre parets irregulars i geomètriques que recorden les parets de glaç i juguen amb les seves nombroses gradacions de blancs i blaus.

El clima àrtic

Les glaceres i els ecosistemes àrtics contenen la història del clima del nostre planeta. També són indicadors valuosos de les alteracions climàtiques que s'esdevenen actualment. Per això tenen un valor incalculable per a la ciència, i els científics treballen en diferents programes d'investigació centrats en l'Àrtic.

Al llarg del recorregut d'aquest àmbit es mostren les diferències existents entre els tipus de gel que hi ha a la regió àrtica: icebergs, glaceres, banquisa… S'explica l'important paper que tenen com a reguladors en el clima terrestre. També s'hi pot contemplar la bellesa de les formes dels cristalls amb els quals es forma el gel. I un multimèdia esfèric descobreix la durada de la nit àrtica i moltes altres singularitats.

La vida en una situació extrema

Malgrat la duresa del clima, l'ecosistema àrtic acull una gran varietat d'éssers vius. Aquestes espècies han desenvolupat estratègies significatives que els permeten aïllar-se o suportar el fred, caminar sobre la neu i camuflar-se en l'entorn.

Amb la disminució del gel àrtic, animals com els óssos polars poden estar en perill, algunes aus migratòries poden perdre les seves niuades a causa de la falta de terreny estable i alguns dels vegetals més resistents del planeta, com ara les molses i els líquens que poblen la tundra, poden ser substituïts per espècies més meridionals.

A l'Àrtic, animals i plantes s'han convertit en mestres de la supervivència. En aquest àmbit és possible conèixer diferents estratègies d'adaptació tant en plantes com en animals. Entre d'altres particularitats, hi ha el cas del xatrac àrtic, que és capaç de fer la volta al món i tornar cada estiu al mateix lloc, o el de plantes que mengen insectes.

L'empremta humana

Més de vint grups ètnics viuen al voltant de l'oceà Àrtic. Ara intenten adaptar-se a les modificacions que el canvi global produeix al seu entorn, i lluiten per no perdre les seves tradicions.

Per acostar-nos als habitants de l'Àrtic i conèixer la seva forma de vida i la seva cultura, en aquest àmbit es mostra la roba i els estris dels inuit, maquetes de les cases on viuen, etc.

Sota el gel s'amaguen grans tresors, com per exemple gas natural, petroli, carbó, ferro, níquel i or. La pressió econòmica és molt forta i molts esperen les oportunitats que comportarà la desaparició del gel. Què passarà amb aquest valuós ecosistema?

Les llums del nord

Les aurores boreals són un espectacle celeste meravellós. Es produeixen quan partícules originades al Sol (vent solar) arriben a l'atmosfera terrestre. Entendre l'origen d'aquests fenòmens i gaudir de la contemplació de les aurores boreals escoltant llegendes inuit servirà per tancar el recorregut de la mostra.