Notícies Alcaldia

“El canvi de les regles del joc amb Hard Rock pot afectar a la confiança dels inversors”

08 Novembre 2024
Image

Entrevista Indicador. Novembre 2024. Dani Revenga.

 

El rol central que Vila-seca juga dins l’economia del Camp de Tarragona permet que el seu alcalde, Pere Segura, pugui abordar els grans temes del territori. El municipi del Tarragonès ocupa un lloc central en sectors com el turisme i el químic, grans motors de les comarques tarragonines. Però també, per la seva ubicació, Vila-seca és clau a nivell d’algunes de les infraestructures més estratègiques. Segura combina optimisme i sentit crític per assenyalar alguns dels grans reptes de futur: Hard Rock, la competitivitat de la química, l’Estació Intermodal o l’Àrea Metropolitana son algunes de les qüestions que l’alcalde de Vila-seca aborda en aquesta entrevista.

 

Si parlem de Vila-seca i economia és obligatori fer-ho del sector turístic, on el municipi és un dels referents a la Costa Daurada. Com valora el comportament del sector en un any en què se persegueix el repte de recuperar els volums anteriors a la pandèmia?
Penso que està sent un any raonablement bo, que ha anat fluctuant, però amb valors generals basant positius. Per sort, cada cop més les temporades s’estan allargant, amb mesos de juliol i agost que potser no son com els d’abans, però amb un junys, setembres i octubres molt millors que el que passava fa uns anys. Per tant, crec que poc a poc ens estem convertint en un destí amb una temporada turística molt més àmplia.

 

Sense deixar el turisme, el projecte de Hard Rock sembla que torna a entrar en via morta després d’haver tornat a ser moneda de canvi política i haver-se anunciat un canvi respecte a les bonificacions fiscals que s’havien anunciat per a l’activitat del joc. Com creu que pot afectar aquest nou canvi?
Els operadors hauran de valorar i decidir sobre la nova situació. Nosaltres sobre la fiscalitat del joc no tenim res a valorar. Però si penso que s’ha d’anar amb compte amb que una administració modifiqui com la Generalitat modifiqui de manera retroactiva unes regles del joc ja pactades. Això pot generar una imatge de desconfiança davant dels inversors. Si enviem senyals que som una administració no fiable, que generem inseguretat jurídica o fiscal, podem fer que altres projectes no es duguin a terme.


En aquest sentit, què li diu el nas sobre l’interès dels inversors d’aquest projecte?
Cal recordar que el 90% del projecte no és un casino. Per tant, es poden donar dues situacions: que la inversió es reformuli i s’adapti a la nova situació, o que els inversions acabin reclamant per danys i perjudicis. Desitjo que es produeixi el primer escenari, perquè si és el segon seria lamentable, ja que no només perdem una inversió i la imatge de ser una Administració seriosa, si a sobre hem d’indemnitzar-los seria una molt mala notícia que afectaria a la nostra marca de país.

 

Canviem de sector. La química, on Vila-seca també és un dels pols importants, ha viscut uns dies de tensió arran l’anunci de Repsol de retirar inversions si el Govern no retirava el denominat impuestazo. Com valora aquesta situació un cop els dos bàndols semblen haver fet les paus?
L’Administració hauria de valorar que no totes les energètiques son iguals. En el cas de Repsol, que és una empresa energètica, té també una base industrial. I això implica que necessita ser molt competitiva.
I és un sector immers en un procés de descarbonització i, per això, les seves inversions haurien d’estar premiades, perquè les tecnologies que es volen impulsar van a favor de la mitigació del canvi climàtic. Les inversions de les que parlem en el cas de Repsol son un electrolitzador i una ecoplanta, entre d’altres, i això s’hauria de tenir en compte. El sector químic està fent una revolució tecnològica i se’ls ha de donar suport. Perquè, a més, són el nostre principal motor econòmic, que crea riquesa i talent al territori. Tot això s’ha de tenir en compte a l’hora de les polítiques fiscals.

 

Parlem d’infraestructures. Vila-seca, per la seva ubicació, es un nus de comunicacions i això fa que pel seu terme hi passin importants xarxes viàries i ferroviàries. Ara mateix tenen en projecte dues de molt importants: el Tramvia del Camp de Tarragona i la futura Estació Intermodal de l’Aeroport connectada a l’Alta Velocitat. Com veu els dos projectes?
El Tramvia si tot va bé i tenim un acord entre les administracions afectades de cara a finals d’any i això faria que puguessim licitar a començaments del 2025. Respecte a l’Alta Velocitat, aquí tinc els meus dubtes, perquè el Ministeri fa temps que no ens convoca, i quan un ministeri no diu res acostuma a significar que les coses estan aturades. Hi ha uns compromisos molt clars que estableixen que al 2026 s’iniciarien les obres. És una estació que ha de generar moltes oportunitats al Camp de Tarragona perquè ens posarà a 30 minuts de la capital de Catalunya, el que ens dona moltes oportunitats tan a nivell laboral com de captació d’inversions, esperem que es compleixin aquests compromisos sense més retards.

 

La proximitat amb el Port de Tarragona ha de genera grans oportunitats d’inversió...

Si tot va bé, en els propers dos a tres anys ha d’acabar de quedar molt ben definit el model de creixement del Port. Estan passant coses que no es poden desvetllar i més que en passaran.

 

Té confiança en el repte de constituir formalment una Àrea Metropolitana del Camp de Tarragona per millorar la coordinació entre els municipis en els temes més transversals?
Son paraules majors, és un repte complex. La feina es fa caminat i hem d’anar poc a poc. És una feina colossal i hem de ser capaços d’anar avançant.

 

A Vila-seca han licitat el futur nou POUM. Amb quins objectius?

Volem que, com ha fet l’anterior, que datava de 1993, també ens marqui les línies a seguir per als propers 30-40 anys. I també desenvolupar-lo per tenir una ciutat més cohesionada, amable, sostenible, amb espais de lleure i de natura... i també àrees per a activitats econòmiques.


Una de les grans línies dels últims anys ha estat la de potenciar els equipaments culturals...
És una aposta ferma i rotunda que ve de molts anys enrere. Soc hereu d’aquesta ambició de ser un referent en activitats culturals. Tenim un Auditori i un Conservatori que son el nostre buc insígnia; tenim un Celler que és un espai d’exposició i de mostra de cultura a nivell escènic; el Castell amb la vinculació amb la Fundació Vilacasas i recentment amb MNAC amb possibilitats de seguir-lo fent créixer. I ara, amb l’adjudicació del projecte del Centre Experiencial Cal·lipolis, tindrem un nou espai cultural construït per alguns dels millors arquitectes de Catalunya que també donarà un impuls urbà a La Pineda.

Image
Image
Image
Image