És doncs a partir d'aquesta època, cap al 1162, quan podem parlar ja d'una realitat que va més enllà d'assentaments temporals, masos i revoltes. Podem referir-nos a Vila-seca com una donació en feu a Ramon d'Olzina per part d'Alfons I el Cast, comte de Barcelona; Bernat Tort, arquebisbe de Tarragona i Guillem de Tarragona, successor de Robert d'Aguiló. Aquesta infeudació va haver de conviure amb l'altre part del territori de la que n'era feudatari directament l'arquebisbe de Tarragona. Així doncs, la primera Vila-seca és l'anomenada Vila-seca dels Olzina i la segona, Vila-seca del Comú, situació que es perllongà fins a l'any 1525 en què definitivament es fonen en una sola població amb el nom de Vila-seca dels Olzina.
Abans però d'avançar, hem de fer obligada referència al naixement l'any 1180, a Mas Calvó, del jove Bernat Calvó, batejat a la parròquia de Vila-seca. Aquest fill de propietaris rurals va cursar els primers estudis a Vila-seca i posteriorment va ordenar-se monjo cistercenc. Amb els anys arribà a ser abat de Santes Creus, bisbe de Vic, propulsor de la reforma eclesiàstica a Catalunya i conseller privat i amic íntim del rei Jaume I. L'església catòlica el va elevar a la condició de Sant Bernat Calvó segles després.
I extraordinàriament remarcable és el fet històric ocorregut el setembre de 1229, quan Jaume I salpa amb el seu estol de vaixells des del port natural que conforma la platja del Racó, a la Pineda, i el Cap de Salou cap a la conquesta de Mallorca. Precisament la importància d'aquest port, a l'època medieval, es detecta tant a efectes militars com comercials. Destaquen especialment les expedicions marítimes de Roger de Llúria, Jaume II, Alfons III i Pere II.