Schumann i Txaikovski, protagonistes del concert a càrrec de Judith Jáuregui i l'OCM

Sense que existís la musicoteràpia com a disciplina, Txaikovski i Schumann experimentaren que la música és un remei imprescindible per pal·liar els terribles efectes que la depressió, en el primer, i el trastorn bipolar, en el segon, els van marcar la vida per complet.

La gestació del concert per a piano de Schumann va tenir lloc després que ell es restablís d'una de les crisis nervioses que, des dels 24 anys, l'afectaren de forma més persistent. El 1846 va reprendre la idea d'escriure un concert per a piano a partir d'una obra anterior, la Fantasia per a piano i orquestra en la menor, afegint-hi dos moviments amb els quals va crear un dels cims del repertori pianístic.

Modest Txaikovski va sentir la que seria l'última composició del seu germà i li va dir que era una simfonia Patetícheskaya. ‘Patètic' significa que quelcom té un gran contingut emocional, just el que Txaikovski aconsegueix en cadascun dels quatre moviments que componen l'obra: alterar el nostre estat d'ànim i fer-nos sentir des de la tristesa fins a l'alegria, passant per la soledat, la melancolia i l'esperança. A més, es parla d'aquesta peça com una simfonia de l'Ethos, perquè ens explica en detall la personalitat i el caràcter del compositor. Per això, i pel fet que Txaikovski morí nou dies després d'estrenar-la, també ha estat considerada com un ‘testament vital' i fins i tot com un Rèquiem.