Noticias Alcaldía

«La gent ja espera el programa de festa per saber què hi ha, i això és un èxit»

01 Febrero 2024
Image

Entrevista Diari Més Vila-seca. 26/01/2024. Cristina Serret.

Autor de la foto: Gerard Martí

 

L’alcalde fa un repàs als actes de la Festa Major d’Hivern i a les persones i entitats que hi col·laboren i en formen part

 

—La Festa Major del 2024 ja ha arrencat. Què creu que la defineix?
—Hem començat amb diverses novetats, que tenen a veure amb un fil conductor que és el mateix que venim seguint des de fa uns anys: plantejar unes festes inclusives, per a tots els públics i totes les edats, i que inclogui temàtiques i gustos diferents. En definitiva, la fem pivotar sobre un lema que podria ser el de fer unes festes per a tothom. Volem que siguin tan heterogènies com sigui possible, però respectant la part més tradicional, la cultura que forma part de la identitat del municipi. I ho fem treballant des de l’àrea de Cultura i amb les entitats. M’agrada dir que nosaltres, com a vila-secans, que som gent dura i forta, que fem la Festa Major com els valents, la Setmana dels barbuts, que és quan fa més fred, la plantegem amb totes les ganes i totes les energies. Moltes vegades em pregunten per què fem la festa al ple de l’hivern, i jo sempre explico que és perquè forma part de la nostra tradició: som un poble d’origen pagès, i els pagesos fan la festa quan no hi ha collita. O sigui, just ara.

 

—És la primera Festa Major amb l’empremta de Lluïsa Clavé, la nova Presidenta del Patronat Municipal de Turisme. Què creu que hi pot aportar, una persona amb una mirada nova?
—Això passa sempre, i és com ha de ser: els nous regidors aporten les seves visions. La Lluïsa, en particular, és una regidora molt mesurada, que sap escoltar molt bé i a qui li agrada fer les coses de manera molt acurada i amb un alt nivell de detall. S’ha adaptat molt ràpid al model de treball del Patronat, i li està donant un nou impuls. Penso que, en política, això és importantíssim. El canvi de regidors implica una millora constant, perquè aporten visions diferents que enriqueixen els projectes. Al final, tots estem de pas, i el nostre repte consisteix en deixar la gestió i la institució millor de com ens l’hem trobat. En aquest sentit, la Lluïsa ha fet un inici d’etapa molt potent.

 

—Aquest any la Festa Major ha incorporat una novetat, l’Engrescada. Com ha estat, que s’inclogui un acte nou al programa?
—Ha estat una iniciativa dels Geganters i el Cavall Alat, feta amb un punt d’improvisació. I no ho dic en un sentit negatiu, sinó ben al contrari. Penso, per exemple, en la Baixada de l’Àliga de Tarragona, que va néixer perquè en un determinat moment la colla es reuneix i diu de baixar-la. I, amb el temps, allò s’acaba convertint en un element central de la festa. Jo n’estic molt content, perquè aquestes iniciatives sorgeixen de gent que té ganes de fer coses, i l’Ajuntament ha de ser-ne un facilitador. Tenim ganes que vagi molt bé i que sigui el començament d’una història que acabi arrelant.

 

—En la programació sempre destaca molt el cartell musical. Quins són els grans asos d’enguany?
—El nostre repte sempre és fer una oferta apta per a tothom, per a totes les edats i molt diversificada. Sabem, però, que és impossible arribar a tots els gustos. Però qui no se senti atret per cap dels concerts que fem, potser sí que troba que li agrada el Ball de Festa Major, o la proposta humorística. Aquesta és la voluntat: generar una programació prou potent i de qualitat que faci que la gent tingui ganes de mirar-se el programa. I penso que aquest ha sigut un dels grans assoliments. Hem aconseguit que els vila-secans esperin el programa per mirar-se’l i tinguin inquietud per saber què hi ha, quina és l’oferta de festa per a aquests dies. Després, clar que hi ha punts forts. És evident que portar The Tyets, que han actuat poc a la província i que estan tan de moda, té un clar sentit de projecció de la ciutat, i de voler oferir una proposta potent i de qualitat.

 

—Aquest any el pregoner de la festa ha estat Tomàs Grau, director de la Franz Schubert Filharmonia. Per què aquesta elecció?

—Tomàs Grau és un vila-secà adoptiu, casat amb una vilasecana.
A més, és el director d’una gran orquestra de Catalunya que ha aconseguit fites importantíssimes, com ara actuar als millors auditoris de tot el món. I ho ha fet amb una orquestra empeltada de gent formada al nostre Conservatori. Per a nosaltres és un orgull, perquè ara fa 40 anys, quan vam iniciar aquesta aventura, no ens vam parar a pensar que estaríem formant persones que serien professionals que acabarien vivint de la música, formant part de les millors orquestres i tocant en els millors escenaris del món. Al final, Tomàs Grau és la punta de l’iceberg, simbolitza tot aquest projecte que a Vila-seca sempre hem treballat. Tot plegat, és una història molt bonica.

 

—En aquesta Festa Major també celebreu dos aniversaris: els 35 anys del Ball de Diables i els 40 de l’Esplai Esclop. Vila-seca comença a tenir entitats longeves, com ho són també la Coral Nova Unió, els Gegants o la Secció de Lletres. Aquesta és una qüestió important, per a un municipi.
—Sí, i m’agrada molt que les nostres entitats tinguin longevitat, perquè són el fonament de les nostres tradicions. Som una ciutat relativament petita, que s’emmiralla en altres capitals on hi ha històrics de fa molts anys. Com a ciutat que té estima per la cultura catalana i que vol tenir els seus propis elements festius, fa molts anys que vam començar a impulsar aquestes iniciatives. I encara que sembli que fa quatre dies, no ho són: fa 35, 40, 50 anys… Això vol dir que ja estem entrant en una dinàmica de tradició en moltes de les activitats que fem.


—Hi ha una entitat, que està d’estrena. Els Xiquets de Vilaseca, que per fi tenen un local. Era una demanda històrica.
—Sí, la teníem pendent, però l’havíem d’atendre amb precaució, perquè no ho pots fer tot almateix moment. La colla necessitava aquest espai per impulsar la part més social i també per disposar de mesures de seguretat que els permetin fixar-se objectius més ambiciosos. En el moment que vam comprar els edificis de la Cooperativa vam tenir la possibilitat de fer l’actuació per tal d’habilitar aquest espai per a ells, i hem aconseguit que tinguin un local que s’adapta a les seves necessitats a curt i mitjà termini.


—Per acabar, quins són els imperdibles de la Festa Major per a l’alcalde?
—És una pregunta molt difícil de contestar. Sempre miro d’anar a tot arreu, sobretot a aquelles activitats que potser necessiten més suport de la institució. Però, al final, totes tenen el seu públic i estan fetes de manera que tothom les pugui disfrutar

Image
Image
Image
Image