Noticias Alcaldía

«Hem d’ampliar el seguici i crear més vinculació amb els veïns de Vila-seca»

18 Enero 2024
vilaseca-pere-1_241-1461678_20240116195623.jpg

Entrevista Diari de Tarragona. 16/01/2023. M.C.G.

Autor de la foto: Pere Ferré

 

Abraçat a la tradició i als projectes de futur, l’alcalde sosté que cal seguir treballant per enfortir l’origen de la Festa Major d’Hivern i no descarta ampliar la programació vinculada al món dels cavalls

 

A les portes d’una nova edició?

Porto uns quants anys vivint aquestes festes, nou en total, des de el vessant més polític i la veritat és que amb ganes i molt content que arribin. Les festes de Sant Antoni formen part de la nostra idiosincràsia. Just acabem les festes de Nadal i en res, en comencen unes de noves. Com a bons pagesos i gent dura fem unes festes majors envoltats de fred, però al mateix temps, molt singulars, peculiars que evolucionen i que són cada vegada més per a tots els públics.

 

Com ha canviat la visió de les festes de nen a alcalde?

El primer record que tinc quan era un infant, per excel·lència, eren les curses de cavalls. És un element amb una personalitat tan forta que ràpidament et situa. I de forma conjunta amb això, formar part d’entitats històriques de Vila-seca. Anys després, es va transformar creant-se els envelats que tenien una visió més transversal i permeable perquè tots els veïns puguin gaudir de les festes. El model també ha anat creixent i evolucionant amb el pas dels anys amb una proposta molt més dimensionada per a totes les edats i amb temàtiques diferents.

 

Vinculació molt especial amb el món dels cavalls, oi?

És evident que la vinculació amb el cavall de Vila-seca és històrica. Primer com a eina de treball dels propis pagesos, la tradició d’entregar els regals de Reis a cavall i amb una corda i, anys després, amb les carreres i el circuit d’hípica a la Torre d’en Dolça.

 

Vila-seca li podria donar més continuïtat al món equí amb nous esdeveniments al llarg de l’any?

Les carreres de Vila-seca són les més importants de Catalunya i així estan reconegudes. Tenim propostes per créixer, ja que l’encaix que té el món dels cavalls i eugues en el conjunt de la societat, les famílies i amb els nens és molt especial. Hi ha cert enamorament i des del consistori no descartem donar-li més continuïtat, ja que és molt més que tradició. Una opció seria de cara les festes de Sant Esteve, però cal anar pas a pas, ja que també hi ha un marc regulador a Catalunya. A més, l’ambient que hi ha al voltant d’aquests esdeveniments és purament familiar i tenim unes condicions climàtiques ideals per poder celebrar-les. La proximitat amb França segurament ens ajudaria a omplir d’espectadors les curses que es poguessin programar.

 

L’Engrescada, de diumenge passat, tot un èxit?

Realment em sento molt feliç que la festa major de Vila-seca tingui aquest punt d’espontaneïtat d'incloure noves propostes que surten de manera improvisada, amb un cert punt de rauxa i que pugui tenir un punt de partida tan especial com aquest. Diumenge passat vaig ser un més dels portadors del Cavall Alat i un més de tota la colla, tan sols això.

 

Què li agradaria incloure per Sant Antoni en els pròxims anys?

Crec que hi ha una molt bona proposta avui en dia, la programació és molt heterogènia i, al mateix temps, diversificada. De fet, s'intenta que sigui així i ho hem aconseguit. Tot i així, hem de continuar treballant per fer créixer la tradició, el seguici festiu i vincular més aquesta tradició local perquè la gent se la faci més seva i sigui més participada. Sense cap mena de dubte, hi ha una evolució amb els últims anys i no hi ha cap enveja en relació amb el que es programa a les ciutats del voltant, però sí fer créixer aquesta vinculació amb el seguici és un dels objectius.

 

La referència a seguir seria Santa Tecla de Tarragona o Sant Pere de Reus?

Els exemples que has posat són bons tot i que, quant a la programació, no tenim res a envejar a aquestes ciutats perquè ja fem una molt bona proposta, però sí el vincle i participació massiva que han assolit amb aquesta vessant més tradicional i pròpia de cada ciutat.

 

Quin és l'acte que no es perd de les festes de Sant Antoni?

Intento anar pràcticament a tot i participar, especialment, en aquelles coses que més suport poden necessitar. Les gaudeixo molt totes i no et puc dir una en concret. Com a alcalde, sé que jugo un paper de suport en moltes ocasions, però intento atendre tot el que està a les meves mans.

 

Quin és el llegat que voldria deixar el dia de demà?

L’objectiu és deixar unes millors festes majors de les que em vaig trobar. La festa major és un projecte de ciutat general que has de lliurar a qui ocupi i el càrrec i que ha de servir per projectar el municipi. La persona que d’aquí a uns anys estigui al capdavant, ha de notar que has cuidat la festa major, has evolucionat i que, amb la feina que has fet, senzillament traspuï que te les has estimat. Igual que jo m'he trobat tota una programació amb unes curses de cavalls o circuits ja fets, cal seguir treballant amb la finalitat de tenir unes festes més treballades, cohesionades, amb més participació, més estimades i amb un sentiment més arrelat.

Image
Image
Image
Image