Notícias Alcaldia

Constituït el Grup Impulsor de l’Àrea Metropolitana del Camp de Tarragona

15 Diciembre 2023

L’Àrea Metropolitana del Camp de Tarragona ha fet la primera passa amb la constitució, aquest dijous al migdia, del Grup Impulsor que aglutina els representants de les institucions que impulsen aquesta iniciativa, presidida per la Diputació de Tarragona i amb la participació dels 7 municipis del Pla Director Urbanístic metropolità del Camp de Tarragona: Tarragona, Reus, Constantí, la Canonja, Vila-seca, Salou i Cambrils, juntament amb l’Ajuntament de Valls, la delegació del Govern de la Generalitat a Tarragona, i els consells comarcals del Tarragonès i del Baix Camp.


El projecte neix amb l’objectiu de ser una eina cabdal en matèria de cooperació intermunicipal i de millora del territori en àmbits com el transport, els serveis, l’economia, la sostenibilitat o l’acció social. “La Diputació de Tarragona vol donar resposta i acompanyar les diferents inquietuds i objectius tant dels municipis més petits com dels mitjans o de les ciutats, i alguns d’aquests municipis en el Camp de Tarragona han mostrat en diferents ocasions la seva voluntat d’actuar com a àrea metropolitana amb l’objectiu de millorar la vida de la ciutadania”, ha destacat la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, en acabar aquesta primera reunió del Grup Impulsor.


A la trobada han participat, així mateix, el vicepresident primer de la Diputació i alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales; l’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita; els alcaldes de Vila-seca, Pere Segura; de Constantí, Òscar Sánchez; de la Canonja, Roc Muñoz; de Cambrils, Alfredo Clúa; de Salou, Pere Granados; l’alcaldessa de Valls, Dolors Farré; el delegat del Govern de la Generalitat a Tarragona, Àngel Xifré, i els presidents dels consells comarcals del Tarragonès, Salvador Ferré, i del Baix Camp, Ernest Roigé.

 

En aquesta primera reunió de constitució del Grup Impulsor que ha tingut lloc a la Diputació de Tarragona, els participants han compartit els estudis preliminars que es van encarregar a una empresa independent (Idencity) per tal de donar robustesa tècnica i rigor metodològic al projecte.

 

Aquests estudis permeten saber quins són els comportaments metropolitans, quins fluxos hi ha entre municipis, i d’aquesta manera, poder començar a caminar amb una base real i clara del moment actual. Aquests treballs previs es fonamenten a partir de diferents criteris, com són les dinàmiques poblacionals; d’urbanització i usos del sòl; de mobilitat; econòmiques; de serveis; culturals i identitàries i de governança. Totes aquestes dinàmiques estan estretament vinculades a àmbits d’activitat que es consideren estratègics per al territori, als quals se n’afegeixen d’altres igualment importants com són l’eficiència energètica, la gestió de l’aigua, la sostenibilitat, el canvi climàtic, la innovació i l’acció social.

 

L’alcalde de Vila-seca, Pere Segura, ha fet referència al context actual dient que “el món ha canviat d’escala i si no ens unim ens fem més febles; hem d’afrontar aquest repte complex, i avui, aquí, demostrem que malgrat que no és fàcil tenim la voluntat de fer-ho, d’arribar a enteses en un territori que s’ho mereix”.

Image
Image
Image
Image