"Cal·lípolis Next Generation", el projecte del Port, Vila-seca i Repsol per a la recuperació econòmica del Camp de Tarragona

"Cal·lípolis Next Generation" suma 11 projectes innovadors i gairebé 260 milions en inversions

El president Port de Tarragona, Josep M. Cruset; l'alcalde de Vila-seca, Pere Segura; i director del Complex Industrial (CI) Repsol, Javier Sancho, han presentat el projecte "Cal·lípolis Next Generation" en roda de premsa a la sala de conferències de l'APT. Un projecte que aquestes 3 entitats i 6 socis més han presentat en la convocatòria del passat dia 20 de gener en forma de Manifestació d'Interès (MDI) per incloure'l dins del Programa d'Impuls de projectes tractors de Competitivitat i Sostenibilitat Industrial del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme.
 
El Port de Tarragona, Vila-seca i Repsol comparteixen el lideratge d'aquest projecte amb la Universitat Rovira i Virgili, el Instituto de Hidráulica Ambiental de la Univesidad de Cantàbria, les empreses tecnològiques Prodevelop SL i Portel Logistic Technologies i l'associació empresarial APPORT; i junts, treballen perquè "Cal·lípolis Next Generation" sigui un dels projectes finançats pels fons europeus "Next Generation EU" per impulsar la recuperació econòmica i la resiliència postCOVID 19 al Camp de Tarragona.
 
Aquest ambiciós projecte s'integra dins de l'estratègia de mapatge dels possibles grans projectes viables que es presentaran a la Unió Europea per assolir una aportació de 142.000 milions d'euros del fons "Next Generation EU" per a tot l'estat espanyol.
 
El Port de Tarragona, Vila-seca i Repsol han presentat una proposta per convertir un extens espai, a cavall entre la Pineda i el Port, en un nou motor econòmic de tipus industrial, logístic-intermodal, turístic i paisatgístic. Les tres entitats presenten un conjunt d'11 projectes innovadors per un valor total de 259,5 milions d'euros.
 
 
Abast del projecte
"Cal·lípolis Next Generation" esdevé, així, en la proposta d‘implementació d'una solució territorial sostenible per a l'ordenació i desenvolupament econòmic en un espai de creixement turístic i industrial compartit per Vila-seca i el Port de Tarragona. Suposarà la transformació econòmica i sostenible d'una gran superfície de la costa tarragonina que suma 164,3 hectàrees situades al municipi de Vila-seca, a prop del nucli urbà de la Pineda, i la suma de les sinèrgies dels projectes impulsats pel Port de Tarragona, l'Ajuntament de Vila-seca i Repsol.
 
També representa la implementació d'una estratègia territorial sostenible de resiliència postcovid19 amb la creació d'un pol econòmic innovador i sostenible que integrarà de manera equilibrada indústria, turisme i protecció mediambiental, i contribuirà a garantir el futur dels habitants de les comarques tarragonines d'una forma cohesionada per al territori.
 
Per al municipi de Vila-seca i, de retruc, per a la Costa Daurada, "Cal·lípolis Next Generation" suposarà millorar l'entorn paisatgístic de la Pineda i ampliar la seva oferta turística i millorar-ne la qualitat. El nou disseny innovador del front marítim de la Pineda suposarà la modernització sostenible d'infraestructures que permetrà la recuperació de l'ecosistema natural i el rellançament de el sector turístic local.
 
A més, amb la construcció del Contradic dels Prats, es generarà una protecció sobre la dàrsena interior del Port de Tarragona i, a la vegada, per a la platja de la Pineda permetent també l'ús peatonal del contradic que integrarà alhora, infraestructures turístiques per a l'ús social i lúdic d'aquest espai.